Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τοπικό Θεματικό Δίκτυο “Τα Κάστρα της Κορινθίας: πορεία στον τόπο και στον χρόνο-Ακροκόρινθος: «ο επιβλέπων την Πελοπόννησο οφθαλμός»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να ιδρύσει Νέο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Τα Κάστρα της Κορινθίας: πορεία στον τόπο και το χρόνο-Ακροκόρινθος: «ο επιβλέπων την Πελοπόννησο οφθαλμός».


Το Κάστρο του Ακροκορίνθου λειτούργησε στην αρχαιότητα ως «Παντεπόπτης της Πελοποννήσου». Χαρακτηρίζεται από μακρά ιστορία εναλλαγών ιδιοκτησίας όπως Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι και τελικά το 1823 με την απελευθέρωση της Κορίνθου το κάστρο παραδόθηκε στα ελληνικά στρατεύματα.
Ο Ακροκόρινθος ήταν ο αγαπημένος τόπος του Θεού Ήλιου όπου είχε και το θρόνο του τον οποίο χάρισε στη θεά Αφροδίτη. Στην αγορά της Αρχαίας Κορίνθου φτάνουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου μπροστά στο Γαλλίωνα.

Στην καρδιά της Ανατολικής Κορινθίας, στα σύνορα με την Αργολίδα βρίσκεται το Κάστρο του Αγιονορίου. Δημιουργήθηκε την υστεροβυζαντινή εποχή από Φράγκους. Η επικρατέστερη  άποψη για την ονομασία του, αναφέρεται στην κατοίκηση του κάστρου από μοναχούς του Αγίου Όρους στη διάρκεια του 11ου αιώνα, εξού και ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών γύρω από αυτό. Η Παναγιά, ο Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Άγιος Μάρκος, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος., Επίσης ο Άγιος Αθανάσιος και Άγιοι Ανάργυροι  που αναπαλαιώθηκαν.
Το Αγιονόρι είναι στενά συνδεδεμένο με μια από τις ενδοξότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Εδώ, τη δεύτερη μέρα της μάχης των Δερβενακίων, αποδεκατίστηκε ολοκληρωτικά  η στρατιά του Δράμαλη.

Σκοποί & Στόχοι του Προγράμματος.

Σκοποί: Να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις για τα κάστρα της Κορινθίας μέσα από διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση.
Να κατανοήσουν τη σημασία και το ρόλο που έπαιξαν τα κάστρα στην ιστορική εξέλιξη και τη ζωή της πόλης.
Να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος
Να διαμορφώσουν αξίες στάσεις και συμπεριφορές προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος γύρω και μέσα στο κάστρο.

Στόχοι : Να μελετήσουν τη δομή και την οργάνωση του κάστρου
Να κατανοήσουν τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας του κάστρου καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των κατοίκων.
Να ερευνήσουν και να παρατηρήσουν το οικοσύστημα του κάστρου(χλωρίδα –πανίδα).
Να αντιληφθούν την άρρηκτη σχέση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και να εφαρμόσουν τρόπους αειφορικής διαχείρισης του χώρου.
Να αναπτύξουν την ικανότητα της κριτικής σκέψης, λήψης απόφασης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ,ερευνώντας και παρατηρώντας το χώρο.

Να αναπτύξουν δράσεις σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου